Használt lemezek osztályozása

Hogy osztályozzuk a vinyl lemezeket

A lemezek sajnos kényes információ hordozó eszközök, nem megfelelő használat és tárolás esetén a minőségükön különböző mennyiségű csorba jelentkezik. Ahhoz, hogy az eladó és a vevő megértesse egymást ezen hibák nagyságáról, különböző standardokat vezettek be. A világon a legelterjedtebb az úgynevezett Goldmine standard – mi is ezen futunk most gyorsan át.

A lemezeket kétféle alapvető módon lehet osztályozni – szemrevételezéssel (ez az elterjedtebb) és belehallgatással. Utóbbi módszert a legtöbb eladó akkor kínálja fel ha egy értékesebb lemezről pontosabb információt szeretnénk kapni. Ne féljük kérni ha drága lemezről van szó és nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

Mint (M betűvel is jelölik)

Teljesen kifogástalan, új értékű hanglemez – leginkább csak a tényleg új és még bontatlan lemezeket ildomos így jelölni. Mivel a MINT jelzés tényleg kifogástalan lemezt jelöl és sok új lemeznél sem mindig áll ez fent (leginkább a borító tekintetében), így érdemes ezt a jelölést nagyon ritkán használni.

Near Mint (NM)

Lemez: Majdnem tökéletes példány, teljesen újszerű lemez. Gyakorlatilag hibátlan, mindenféle látható sérülés nélkül. Többször lejátszott hanglemez is belefér ebbe a kategóriába ha egyébként teljesíti a fenti feltételeket.

Borító: A borítón nem lehet gyűrődés, körkopás, az insert hibátlan, az esetlegesen hozzá adott poszter vagy kiegészítő szintén újszerű állapotban van. Ha egyszerűen kell fogalmazni akkor egy Near Mint (NM) lemez olyan állapotban van mintha most vitted volna haza a boltból csak kibontottad volna.

Very Good Plus (VG+)

Lemez: Nagyon jó állapotú, kevéssé használt borító és hanglemez. Néhány papírkarc megengedett ami semmilyen módon nem befolyásolja a lejátszást! Normál karcok azonban nem. A VG+ lemez egyébként egy gondos gazda vigyázó kezei közül kikerült hanglemezt takar.

Borító: a borító esetében a sarkok és élek minimális kopása, régebbi árcímke, vagy annak látható nyoma, esetleg a borító kis mértékű fakulása, szinvesztése. Cut-out-os lemezek is ide kerülnek (Cut-out amikor kivágnak egy kis részt a borítóból – régebben így jelölték a diszkont árú lemezeket).

Very Good (VG)

Lemez:  jó állapotú lemez, ahol a VG+ által már felvázolt hibák itt nagyobb számban és nyomatékosabban fordulnak elő. Lejátszáskor hallatszik a használat, az alapzaj megnövekedett, belehallatszanak az apróbb sérülések kisebb nagyobb pattogások, recsegések formájában. Ránézésre karcok, ujjlenyomatok előfordulhatnak a lemezen, de csak olyanok amik a tű végigfutását semmilyen módon nem befolyásolják. Hullámos lemezek is ide tartoznak de szintén csak olyan mértékben, hogy a tű futását nem befolyásolják.

Borító: A borító esetében a sarkok és élek kopása, sérülések, a lemez által okozott körkopás, gyűrődés tartozik ebbe a kategóriába. Erőteljesebb fakulás, kisebb szakadás is ide tartozik.

Good (G), Good Plus (G+)

Lemez: A G-vel jelölt lemez nem rossz lemezt jelent. Azaz gond nélkül feltehető egy lemezjátszóra, végigjátszható, nem ugrik. Hangosabb alapzaj, nagyobb pattanások, ránézésre nagyobb karcok is ide tartoznak.

Borító: Ragasztott, feliratozott, nyomott – törött sarkok, erős körkopás, kisebb szakadás, nagymértékű fakulás, színkopás.

Poor (P), Fair (F)

Lemez: A lemez erősen elhasználódott, nagyon hullámos, vagy olyan karcok találhatók rajta amik a végigfutást akadályozzák (azaz ugrik a tű).

Borító: A borító ázott volt, nagy körkopás, szakadás, firkálás, idegen matricázás látható. A borító gyakorlatilag alig tartja bent a lemezt (Attól, hogy össze celluxozták attól még nem lett VG+)

Generic: Van még egy borító kategória ami a Generic nevet viseli – ez szabad fordításban általános borítót jelöl. Rengeteg disco és maxi lemez kerül ilyen tokban forgalomban – gyakorlatilag ez egy szimpla tok nyomtatás nélkül, vagy a kiadó cég logójára, infojára nyomva (de többféle lemezét is így adja ki). Általában felmatricázással jelölik, hogy milyen lemez került bele. Generic borítót nem kell külön osztályozni, bár lehet – de mivel bármelyik másik Generic borítóba át lehet rakni a lemezt így ez nem módosító tényező.

5 comments to Használt lemezek osztályozása

 1. Nagy Judit szerint:

  Tisztelettel! nyugdíjas vagyok,- és már nincs lejátszóm se.- Ha valakit érdekelne ,nagyon szívesen megegyezhetünk az árban.-
  Budapest,2017.július.28. Tisztelettel Nagy Judit

  Sunshine Band 1976.
  Rare Earth /Midnight Lady / 1976.
  Tom Jones / Engelbert Humperdinck/
  Caterina Caselli/Bobby Solo/
  Aggro-phobia-Suzi Quatro /1976.
  Barry WhiteS Greatest hits /1976x
  Suzi Quatro Exile Smokie Hot choccolate /1976.
  Ringo Starr /Bad Boy/1978.
  donna Summer / The Wanderer 1980.
  Rod Stewart /1980.
  Santa Eseralda /1977.
  Supe max :Side.1.African Blood,-2, Fly With Me,- 3.it Ain’T Easy,- /1979.
  Side2: 1.Ain’t Gonna feel,-2, Reggae Fever,- 3, It’s a long way to reach heaven
  The Devil in me /Thelma Houston. /1977.
  The Jackson ./2300 Jackson street/ 1989. eladva
  Electric Light Orchestera.-/1991. Discovery/
  Eagles The long run./1990.x
  A-HA .1990.x
  Hist ofBBC and Alaska Records 2. /1976.
  Hot Girls, bad Boys /1985.
  good Golly Miss Molly – Little Richard/ 1993.
  I’M Nearly Famous- Cliff Richard /1976.
  Rock’N ‘ Roll /sx 1530/
  Gloria Gaynor /Love Tracks /1978.
  Granada. /1963.
  Edwin Starr The Originals dupla album /Diana Ross,Jackson 5,-Marvin Gays, és mások /1975./
  Disco/sound /Discobolos/1979./
  Commodores.- natural high /1978 x
  The Best of Country Beat /1971.
  Paroles,Paroles Dalida
  OMD Sugar Tax / 1991.
  Ottawan /1981.
  Ohio Players /Everybody up/1979.
  Amada Lear /1978./
  Kaja GooGoo / 1983.
  Bee Gees Band /1977. dupla album

 2. Szabó Tamás szerint:

  Űdv….
  Sűrgősen eladnám bakelit lemezeimet képeket kuldök érdeklödés eserén

 3. dr kiss józsef szerint:

  Hogyan lehet a csoport tagja lenni

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.