Filmzene túltöltés

Nagyon felpörögtek a kiadók filmzene ügyében, mostanában dömperrel öntik ránk a mindenféle régi-új, jó-rossz filmzenéket, csak kapkodom a fejem! Azért szaladjunk gyorsan át rajta, hogy már megint miket tolnak az orrunk alá. Az angol címeket használom kivéve ott ahol a magyart is tudom 🙂

Kezdésnek itt a Clive Baker féle Candyman filmzenéje 1992-ből. A zenét Philip Glass jegyzi akinek volt már pár jól sikerült komponálása, elég ha csak a Truman Show-ra vagy a Koyaanisqatsi-ra gondolunk. Egyébként mellékesen meg többszörös Golden Globe díjas. Már csak azt nem értem, hogy a sajtó információ szerint OBI csíkkal érkezik ami egy nem japán kiadványnál nekem erős fejtörést okoz. (Ugye az OBI a japán nyomású nem japán együtteseknél szereplő kiegészítő ami japánul tartalmazza azokat az információkat amelyek egyébként az eredeti angol nyelven szerepelnek az ottani nyomású lemezeken). Hogy itt milyen információ lesz rajta az számomra rejtély.

Az emlékek őre [The Giver] egy egészen friss film (11-én kezdték vetíteni a hazai mozik) muzsikája a szerzője pedig a Carrie-t is jegyző Marco Beltrami. Mondjuk a figyelem középpontjába sokkal régebben került szerintem a Sikoly című thriller zenéjével, bár olyan filmeknek is ő szerezte a zenéjét mint az Én a Robot, Die Hard 4, a Kaptár vagy éppen a Penge.

Ha filmzene akkor a John Carpenter féle művek sem maradhatnak ki, erről most a Prince of Darkness (A sötétség fejedelme) gondoskodik, limitált kiadásban. Októberben pedig kézbe vehetjük a Helloween II és III filmzenéjét is. Jó emlékidézést és borzongást kívánok.

Ha valaki úszik a pénzben és a sok jó lemez mellé szeretne egy tényleg kimagasló filmzenét akkor nem kell tovább keresnie, hosszú hányattatások után végre lesz egy méltó Forrest Gump kiadás. Rögtön 3 lemezen, Kevin Gray keveréssel, 3 inserttel, tripla gatefold, 180g amerika zászló színekben (Vörös, Fehér és Kék vinyl). Az első nyomások kézzel lesznek sorszámozva. A zenét gondolom senkinek sem kell bemutatnom, minden idők egyik legsikeresebb filmzenéjéről van szó, olyan klasszikusokkal mint Alan Silvestri – Forrest Gump Suit-ja (igen igen a repülő madártollas zene), Elvis Presley, Aretha Franklin, Bob Dylan, The Beach Boys, The Doors,  Lynyrd Skynyrd, The Byrds… á nem is sorolom mind mind nagyon jó muzsika, összesen 32 szám! Örömünket csak a borsos ára ronthatja el, ugyanis hivatalos listaár szerint 59 EUR-t kell leszurkolnunk érte, az meg már nem kis pénz egy jó magyar munkásembernek. A hivatalos kiadási dátum: 2014-11-04

A következő nagymenő filmzene jóval szerényebb köntösben érkezik de azért a dupla lemezes 180g kiadás sem nevezhető spártainak. Michael Andrews és a Donnie Darko gondolom szintén nem igényel különösebb bemutatást! Október 20 a céldátum.

A végére meg egy kis mese; úgy látszik a Disney is teljesen beleőrült a vinyl mániába hiszen egyre-másra adja ki a mesék zenéit vinylen is. Szeptember végén a Szépség és a Szörny érkezik picture disc kiadásban. Eredetileg 1991 Október 29.-én jelent meg de vinylen már akkor is csak limitáltan így mára alig alig beszerezhető lemezről beszélünk, ezért hiánypótlónak is nevezhetjük. Ezt a lemezt én is elfogadnám, de ez is tökre nem olcsó 30 EUR árával. (Nem kezdenek a kiadók megint kicsit kapzsik lenni? Nekem úgy tűnik, hogy a vinyl most fut felfele és a máshol kieső bevételeket itt szeretnék behozni – szépen lassan kúsznak felfele a vinyl árak :()

One comment to Filmzene túltöltés

  1. facethemusic szerint:

    a forint gyenge, nem a lemezek drágák…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.