Használt lemezek osztályozása – avagy a Goldmine értékelő standard

Hogy osztályozzuk a vinyl lemezeket

A lemezek sajnos kényes információ hordozó eszközök, nem megfelelő használat és tárolás esetén a minőségükön különböző mennyiségű csorba jelentkezik. Ahhoz, hogy az eladó és a vevő megértesse egymást ezen hibák nagyságáról, különböző standardokat vezettek be. A világon a legelterjedtebb az úgynevezett Goldmine standard – mi is ezen futunk most gyorsan át.

A lemezeket kétféle alapvető módon lehet osztályozni – szemrevételezéssel (ez az elterjedtebb) és belehallgatással. Utóbbi módszert a legtöbb eladó akkor kínálja fel ha egy értékesebb lemezről pontosabb információt szeretnénk kapni. Ne féljük kérni ha drága lemezről van szó és nem vagyunk biztosak a dolgunkban.

Mint (M betűvel is jelölik)

Teljesen kifogástalan, új értékű hanglemez – leginkább csak a tényleg új és még bontatlan lemezeket ildomos így jelölni. Mivel a MINT jelzés tényleg kifogástalan lemezt jelöl és sok új lemeznél sem mindig áll ez fent (leginkább a borító tekintetében), így érdemes ezt a jelölést nagyon ritkán használni.

Near Mint (NM)

Lemez: Majdnem tökéletes példány, teljesen újszerű lemez. Gyakorlatilag hibátlan, mindenféle látható sérülés nélkül. Többször lejátszott hanglemez is belefér ebbe a kategóriába ha egyébként teljesíti a fenti feltételeket.

Borító: A borítón nem lehet gyűrődés, körkopás, az insert hibátlan, az esetlegesen hozzá adott poszter vagy kiegészítő szintén újszerű állapotban van. Ha egyszerűen kell fogalmazni akkor egy Near Mint (NM) lemez olyan állapotban van mintha most vitted volna haza a boltból csak kibontottad volna.

Very Good Plus (VG+)

Lemez: Nagyon jó állapotú, kevéssé használt borító és hanglemez. Néhány apróbb sérülés (papírkarc) ami semmilyen módon nem befolyásolja a lejátszást még belefér. A VG+ lemez egyébként egy gondos gazda vigyázó kezei közül kikerült hanglemezt takar.

Borító: a borító esetében a sarkok és élek minimális kopása, régebbi árcímke, vagy annak látható nyoma, esetleg a borító kis mértékű fakulása, szinvesztése. Cut-out-os lemezek is ide kerülnek (Cut-out amikor kivágnak egy kis részt a borítóból – régebben így jelölték a diszkont árú lemezeket).

Very Good (VG)

Lemez:  jó állapotú lemez, ahol a VG+ által már felvázolt hibák itt nagyobb számban és nyomatékosabban fordulnak elő. Lejátszáskor hallatszik a használat, az alapzaj megnövekedett, belehallatszanak az apróbb sérülések kisebb nagyobb pattogások, recsegések formájában. Ránézésre karcok, ujjlenyomatok előfordulhatnak a lemezen, de csak olyanok amik a tű végigfutását semmilyen módon nem befolyásolják. Hullámos lemezek is ide tartoznak de szintén csak olyan mértékben, hogy a tű futását nem befolyásolják.

Borító: A borító esetében a sarkok és élek kopása, sérülések, a lemez által okozott körkopás, gyűrődés tartozik ebbe a kategóriába. Erőteljesebb fakulás, kisebb szakadás is ide tartozik.

Good (G), Good Plus (G+)

Lemez: A G-vel jelölt lemez nem rossz lemezt jelent. Azaz gond nélkül feltehető egy lemezjátszóra, végigjátszható, nem ugrik. Hangosabb alapzaj, nagyobb pattanások, ránézésre nagyobb karcok is ide tartoznak.

Borító: Ragasztott, feliratozott, nyomott – törött sarkok, erős körkopás, kisebb szakadás, nagymértékű fakulás, színkopás.

Poor (P), Fair (F)

Lemez: A lemez erősen elhasználódott, nagyon hullámos, vagy olyan karcok találhatók rajta amik a végigfutást akadályozzák (azaz ugrik a tű).

Borító: A borító ázott volt, nagy körkopás, szakadás, firkálás, idegen matricázás látható. A borító gyakorlatilag alig tartja bent a lemezt (Attól, hogy össze celluxozták attól még nem lett VG+)

Generic: Van még egy borító kategória ami a Generic nevet viseli – ez szabad fordításban általános borítót jelöl. Rengeteg disco és maxi lemez kerül ilyen tokban forgalomban – gyakorlatilag ez egy szimpla tok nyomtatás nélkül, vagy a kiadó cég logójára, infojára nyomva (de többféle lemezét is így adja ki). Általában felmatricázással jelölik, hogy milyen lemez került bele. Generic borítót nem kell külön osztályozni, bár lehet – de mivel bármelyik másik Generic borítóba át lehet rakni a lemezt így ez nem módosító tényező.

2 comments to Használt lemezek osztályozása – avagy a Goldmine értékelő standard

  1. Vermes Zoltán István szerint:

    Inkább kérdés. Nemrégiben előkerült csaknem 50 db édesapámtól ránk-maradt “bakelit” (vinyl?)hanglemez, még az 1940-50-es évekből. tehát 70-80 évesek. Anno tartozott hozzájuk egy cserélhető tűkkel működő lemezjátszó, de az már nincs meg. Ezek a lemezek merevek, némelyik sértetlen, némelyik nem tökéletes. Ajándéknak szánom az unokámnak, de azt sem tudom, hogy az általa vásárolt hanglemezlejátszó alkalmas-e ezeknek az őskövületeknek a lejátszására. Tudna valaki segíteni ebben? A címkék némelyikét lefotóztam. Üdv: vzi

  2. Vermes Zoltán István szerint:

    Az előbbihez: (bakelit lemezek 7-80 éves lemezek.) Ímél címem:

    zoltanistvanvermes@gmail.com
    Vermes Zoltán István

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.