Színes vs fekete vs picture disc

Örök vitatéma és dilemma, hogy van-e jelentősége a vinyl lemezek színének vagy pusztán marketing eszköz és nem befolyásolja a hangot. Egyáltalán miért lett az átlag lemez fekete színű? A témát most körüljárjuk, közvetlenül a gyártóktól szerzett információk alapján.

Clear Vinyl – A lemezek PVC-ből készülnek, alapállapotban tehát “színtelenek”, vagyis így készül a clear vinyl. A clear vinyl nem tartalmaz adalék anyagokat így puhább mint az adalékolt változatok, és hajlamos a zajosodásra is, valamint a lágyabb barázdák miatt a tű barázdakövetése is nehezebb. Természetesen ez mai modern lemezjátszók, hangszedők miatt nem problémás – csak a zajosodás okozta problémával kell számolnunk.

A színes (Coloured) lemezek a következő lépcsőfok, ebben az esetben a natúr PVC-hez színkomponens (adalék) kerül hozzáadásra. A gyártók ezt különbözően érik el, a Record Industry közvetlen színt rendel attól a PVC beszállítótól ahonnan a fekete PVC is érkezik. Ton Vermeulen (recordindustry) szerint a minőséget így lehet a legjobban biztosítani, de ő is kiemeli, hogy a színes lemeznek vannak “veszélyei”, mivel a pigmentek összetétele minden esetben változó így nem biztosított a konstans minőség. (A fehér lemez például titánium-dioxid hozzáadásával készül) Természetesen nagyon odafigyelnek erre is, így általánosságban elmondható, hogy egy jó színes lemez hasonló mint egy fekete lemez. Azt azért Ton is megjegyzi – ha biztosra akarunk menni akkor válasszuk a fekete változatot, főleg klasszikus zenék esetén. Más megoldás is létezik a színek elérése, van ahol szűz PVC-t használnak és extrudálás közben keverik hozzá azt a szín adalékanyagot amit a megrendelő szeretne.

Picture Disc azaz a kép lemezek. Egyöntetű álláspont szerint hangminőség alapján a leggyengébb választás valamint a tartóssága is elmarad a többi lemezétől. (Pontos adatot semelyik cég nem közölt hogy arányaiban ez mennyi lejátszást jelent). Mindenki a megnövekedett alapzajt, statikusságot és az akusztikai tulajdonságok romlását emelte ki. A Picutre disc egyébként két egyoldalas lemez “összepréselésével készül”, a két réteg közé kerül egy fólia ami magát a képet tartalmazza.

Fekete lemez – Szintén egyöntetű a gyártó cégek véleménye – ha biztosra szeretnél menni a hangminőséget illetően akkor a fekete színű lemezt kell választani. Ahogy Olga Nováková a Gzmedia-tól fogalmazott egyszerűen; “Black has the best sound quality”, azaz a legjobb hangminősége a fekete lemeznek van. A fekete lemezek egyébként “black carbon” adalékkal készülnek ami a színen kívül a tartósságra, kopásállóságra és statikusság ellen is nagyon jó hatással van. Az adaléknak köszönhetően a lemez természetes alapzaja is kisebb mint bármelyik másik összetétel esetén.

A fehér és a színes lemezek ennek ellenére az esetek túlnyomó részében tökéletesen megfelelnek általános használatra és a legtöbb otthoni rendszeren nem is hallható hangminőségbeli csökkenés a fekete lemezzel szemben. A clear vinyl és a PD esetén már más a helyzet ezek problémásabbak. Abban azonban mindenki egyetértett – ha biztosra akarsz menni akkor válaszd a fekete változatot.

Köszönet a cikk elkészültéért; Olga Nováková (Gzmedia), Ton Vermuelen (recordindusrty) és a pallas groupnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.