Miért ne vegyél vaterán lemezt…

A címet persze nem kell teljesen komolyan venni, csak amolyan nagy alapigazság :), és kicsit magam ellen is beszélek ezzel (hiszen én is vateran szoktam lemezt értékesíteni). Akkor mégis miért a cím? A korábbi rossz tapasztalatok miatt erőteljesen hanyagoltam a vaterát, de szokták mondani, hogy az idő mindent megszépít, így a napokban megint vettem lemezeket. Azt nem mondanám, hogy olcsón mert a német áraknál bőven többet fizettem értük.A helyzet viszont lesújtó – vagyis mondhatnám “keleten a helyzet változatlan”. A nagyon jó állapotúnak hirdetett lemez megérkezésekor már szemrevételezésre is nagyon messze van a nagyon jó állapottól de sajnos még a jótól is. A borítón jelentős ringwear és oldalkopások. A lemez szutykos és jobb esetben hajsználkarcos, de sajnos mélykarcok is előfordulnak.

Át akarnak verni?

Én nem feltételezek senkiről sem rossz indulatot, tehát a nyilvánvaló átvágás helyett közelítsük meg más oldalról a dolgot. A vaterán értékesítő magyar ember háromféle lehet. Ebből a tudatos, minőségi lemezeladót (amilyen remélhetőleg én is vagyok) most hagyjuk ki a játékból, egyrészt mert ebből van nagyon kevés, másrészről nem erről szól a post.

Marad tehát a fiatalkorában lemezzel még rendszeresen találkozó, de azokról nem sokat tudó eladó. Tipikusan ebbe a körbe tartoznak az apu, anyu, nagybácsi lemezeit eladó (sokszor elherdáló) hirdetők akik azt látták otthon, hogy apu, anyu “pusztakézzel” fogdossa a lemezt, ráhajítja a lemezjátszóra az meg jól-rosszul (leginkább rosszul) megszólal. Kicsit recseg kicsit pattog de mindenki örül neki. Nos ezek az eladók árulják úgy a lemezt, hogy szép akár megkímélt állapotú miközben karcos, agyon van tapperolva és hallgathatatlanul serceg. Lehet, hogy rendelkeznek jelenleg is lemezjátszóval de nekik ez a normális mert ezt szokták meg.

A másik kategória pedig azok az eladók akik semmit nem tudnak a vinylről, csak valahogy a kezük közé került néhány lemez amit most eladnának. Szintén veszélyes eladókkal van dolgunk mert mivel nem tudnak semmit a lemezről így nekik minden szép és jó ami (kis túlzással) nincs kettétörve vagy kilyukadva. (Vicc nélkül kaptam már lyukas lemezt és amikor rákérdeztem az volt a válasz, hogy a többi része amúgy jó, mintha ez valami nagy kegy lenne…).

Azt gondolom, hogy ezzel sajnos nagyon sok mindenkit lejáratnak. Elsősorban magát a vinylt; nálam járó ismerősök akiknek felteszek egy-egy lemezt még mindig megdöbbennek, hogy ez bizony nem pattog, nem serceg hanem kristálytisztán és jól szól. A törődést a vinyl hosszú élettartammal és nagyon jó hangzással hálálja meg, csak néhány egyszerű szabályt kell betartanunk. Másod sorban lejáratják a becsületes eladókat, akik értenek hozzá, és tudják is, hogy mit ajánlanak. A mostani keserű tapasztalat alapján én egészen biztos megint évekig el fogom kerülni a vaterát mint vásárló hely, pedig én is jobban örülnék ha magyar embereket “támogathatnék” egy-egy vásárlás összegével.

Mit lehet tenni?

Magyarországon belül tehát maradnak a szakmai forumok (ott hozzáértők kínálják egymásnak a lemezeket és egy nyilvánvaló szemétre senki nem akarja rámondani, hogy az egy szép állapotú megkímélt lemez), vagy a bejáratott biztos pontok, esetleg a nagyon kevés lemezbolt egyike ahol szemrevételezhetjük a portékát vásárlás előtt. Ha mégis online vásárolnánk itthon;

1, nézzük meg az illető miket értékesít általában a vaterán – ha ezek nem hangsúlyosan lemezek akkor kezdjük el gyanakodni

2, milyen jelöléseket használ az illető a lemezek minőségére, ha a szokásos maszlagot jó állapot, nagyon szép, stb lózungok akkor kezdjünk el gyanakodni. A lemezeknek van nemzetközi jelölése a minőségre F,G,VG,EX,NM,M és ezek előjellel ellátott változatai. Ha valaki nem így írja a lemez minőségét akkor nagyon valószínűleg odáig sem jutott, hogy ezeket ismerje.

3, Óvakodjunk ha a leírásnál nem szerepel semmi csak annyi, hogy a “képen látható állapotban”. A vaterás képről az ég világon semmit nem lehet megmondani, egy jó fotó 1-2 osztállyal magasabban tüntetheti fel a lemezborítót mint a valódi állapot. A lemezek minőségét meg szinte képtelenség fotóról megállapítani (hát még ha ezek kisméretű, homályos, telefonnal készült képek).

Remélem nem lett túl száraz és hosszú a post – valamint remélem érthető és tanulságos! További jó lemezvadászatot mindenkinek!

This entry was posted in Egyéb.

8 comments to Miért ne vegyél vaterán lemezt…

 1. Tóth László szerint:

  Alapvetően egyetértek a leírtakkal. Megjegyezném, hogy az állapotjelölésből kimaradt az EX (excellent) állapot. A világhálón történő vásárláskor használt lemezek esetén általában véve is igaz, hogy csak jól fényképezett, és ily módon is gondosan kezelt lemezeket keressünk. Persze nagy a csábítás, hogy nem hozzáértőktől nagyon nyomott áron sikerül “kincseket” találni, de ez legtöbbször nem jön be. Sőt nálam általában véve még a börzén, viszonylag olcsóbban talált lemezek is okoztak már csalódást. Ha egy megbízható, szakértő eladótól veszünk valamit, akkor az általában anyagilag jobban fáj, de végül mindig nagyobb megelégedést hoz. Mostanában sokszor hallgattam olyan lemezeket, amiket egyazon eladótól évek alatt vettem ( mindig drágálltam), de ezek tényleg kifogástalanok, mivel a legtöbbje eredeti korai nyomású és tényleg tökéletes állapotú. Ezért is kínálták relatíve drágán….

  • admin szerint:

   Szia!
   Köszi az észrevételt, pótoltam!
   Én rendszeresen veszek németből lemezeket – eddig 99%-os megelégedéssel. A mostani posthoz mindjárt jön majd egy videó is. Az egyik lemez rendesen warp-os lejátszani sem lehet mert leugrik róla a tű! Természetesen nagyon szép állapotban hirdették… írok is az eladónak, hogy ez így nagyon nem oké.

 2. Béla szerint:

  Én szinte mindig a vaterán vagy használtcikk-piacon vásárolok lemezt, tehát csakis olyat, ahol lehetőség van személyes átvételre. Így előbb meg tudom nézni, mit veszek.

  Ennél szomorúbb dolog, hogy egyszer vettem egy piacon pár ritkább lemezt, tényleg jó állapotban, és az ember közölte hogy amúgy lomtalanításon szedte össze…

 3. [stx] szerint:

  Hahó,

  párszor vettem már LP-t Vaterán, szerencsére, nekem nem volt problémám. Igaz, a fenti pontok szerint erősen megnéztem az eladót és a lemezeit is. Szóval – kellő körültekintéssel – megúszható, hogy vackot vegyünk.

  • Tóth László szerint:

   Sajnos nem nagyon kerülhető meg az említett aukciós oldal, hiszen nagyon kevés fórum van manapság az ilyen periférikus hobbinak. Szerintem leginkább olyanok nem hirdetnek ott, akik direkt bojkottálják ( mellesleg azt is megértem). Sokszor gondolkoztam már rajta, hogyan lehetne egy olyan nyilvános eladási oldalt üzemeltetni, ahol csak a lemezgyüjtők jönnének össze és célzottabban őket szólítaná meg.

   • admin szerint:

    Hát én mindenképpen a discogs-ot ajánlom igaz ugye ott a külföld beleszól a dologba – viszont ez miatt normális árak, normális választék és megfelelő minőségű lemezek közül lehet választgatni. Egyébként gondolkoztam már rajta, hogy hogyan lehetne ide a blogba is beintegrálni valamiféle adok-veszek dolgot.

   • [stx] szerint:

    Igazán nem lehet _jól_ megoldani, mert rögtön megjelennek a hiénák – teljesen kiszűrni, gyakorlatilag lehetetlen.

    • enceladus szerint:

     Nekem a Vaterán akadt azért nagyon jó tapasztalatom is: 400 Ft-ért sikerült szerezni kifogástalan állapotú, magyar nyomású Bob Dylan-albumot (Oh, Mercy), illetve 50 (!) Ft-ért amúgy leharcoltként hirdetett Omegát – valójában ez is kb. EX-es volt. De ezek már évekkel ezelőtt történtek, és azóta nagyon felmentek az árak.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.