Használt lemez – Nepperveszély!

Már régebb óta érlelődik bennem a gondolat, hogy egy pár sort írok erről a hazánkban jelenleg lépten-nyomon tetten érhető jelenségről. Nem titok, hogy a vinyl piac néhány éve reneszánszát éli! Elfeledett üzletek kerülnek ismét középpontba, újabb és újabb kiadok csatlakoznak a vinyl kiadók egyre népesebb táborához. Ezzel nagyot fordult a világ a tíz, vagy akár a néhány évvel ezelőtti állapotokhoz képest is. Vannak azonban emberek a piacon akik ezt szándékosan vagy csak tudatlanságból kihasználják. Gondolom azzal mindenki tisztában van, hogy jó pár évvel ezelőtt 1-1 lemezért igen borsos árat ki kellett pengetnünk, hiszen kis hazánkban gyakorlatilag megszűnt az új vinyl forgalmazás. Ma azonban ez másként van; több jó nevű online és offline bolt is felvette a kínálatába a fekete korongot, némelyek egészen jó árakkal dolgoznak, és a választék is bőséges. Ráadásul amit nem tudnak raktárról kínálni annak majd minden esetben vállalják a beszerzését. A jó áron dolgozó boltok kínálata sem egységes azonban – gondolok itt az árra elsősorban – némely lemezek az egyiknél szerezhetőek be igen jó áron, más lemezek egy másik boltban vannak az előzőhöz képest szinte fél áron. A 2-3 jó áron dolgozó bolt között ezért érdemes folyamatosan szétnézni mert az egyik lemez itt 4200 Ft a másiknál 5500Ft, de egy másik lemez esetében az arány könnyen fordul.

Hogy azonban a címhez is visszakanyarodjak. Aki ismer az tudja, hogy örömmel turkálok használt lemezek között, licitálok, nézelődök lelkesen, hátha horogra akad 1-2 jó lemez. Azonban rendszeresen bele futok nepperekbe. Van akibe többször is, így gondolom, hogy esetében szándékos a megtévesztésre játszás, van akibe csak egyszer – egyszer, esetükben gondolom tudatlanságról lehet szó. Neves Hifi portálokon (ahol elvileg hozzáértők tanyáznak), de vaterán is folyamatosan felbukkannak a túlárazott használt lemezek. És itt most nem a JOGOSAN túlárazott lemezekre gondolok (első nyomás, ritka példány, különleges, limitált kiadás, stb), hanem kutyaközönséges kiadásokra, amelynek a túlárazását vagy szándékos kihasználás vezérli, vagy az eladó önmaga sincs tisztában a jelenlegi magyarországi beszerzési helyzettel és lehetőségekkel. Mivel néhány emberrel többször is “összefutok” így gondolom megy nekik a biznisz azaz a bolti ár felett jócskán adnak el lemezeket. Tehát valakik ezt megveszik, mégpedig olyan emberek akik tudatlanok és még a google használatára sem képesek. (Vagy lusták, stb).

Pontosítsunk; azaz végre ennyi rizsa után jöjjenek a tények. Neves hifi portálok apróhirdetéseiben több helyen is felbukkannak használt lemezek – egy-egy érdekes példányra én magam is rá szoktam kérdezni, de általában olyan válaszok jönnek amitől lefordulok a székről. Nem ritka, hogy 6-10.000 forintot szeretnének elkérni egy olyan lemezért ami sok esetben bontott (még ha azt is állítja a hirdető, hogy soha nem volt lejátszva), mindenképpen használtnak minősül – és most jön a kapaszkodó! – a boltban, Magyarországon, raktárról fele ennyiért megvásárolható! MINDEN esetben érdemes tehát szétnézni a magyar piacon beszerzés ügyileg. Ma Magyarországon RITKÁN kerül egy lemez újonnan, bontatlan origi állapotban 7-8e forintnál többe! Ezek is inkább ritka, limitált kiadások, vagy Magyarországon érdeklődést alig kiváltó előadók lemezei. Az átlagos mainstream lemezek 4-6e forintba kerülnek ezekben a boltokban. Tehát ha valamilyen hirdetésben azt látjuk, hogy originál bontatlan “ritka” Metallica lemez eladó – akkor vegyük a fáradtságot és nézzünk szét a magyar piacon, hogy boltban mennyiért árazzák ezt a terméket. Így elkerülhetjük azokat a kellemetlen eseteket amikor később jövünk rá, hogy az általunk 9e forintért megvásárolt “ritkaság”, itthon raktárról beszerezhető 5900 Ft-ért.

Két tuti tippet mondanék nektek, ezeket a boltokat érdemes folyamatosan nézegetni, hol az egyik hol a másik olcsóbb kiadástól függően de mindkettő nagyon jó áron dolgozik és a kiszolgálás is első rangú!

http://melodycenter.hu/

http://www.facethemusic.hu/

11 comments to Használt lemez – Nepperveszély!

 1. Tóth László szerint:

  Egy-két plusz jó forrást még leírok ide, ha valakit érfekel. Az egyik a rockdiszkont.hu a másik pedig az albamusic.hu legalábbis az árakat illetően. Ez utóbbinál a választék is komoly.
  Azért a használtlemezekkel kapcsolatban azért hadd jegyezzem meg azt, hogy egy 80-as évekbeli utánnyomás is simán veri a mostani “180gram”- os kiadványokat. Ezek azok, amiket nem etikus túl borsos áron adni, de az eredeti korabeli kiadványok bizony-bizony tényleg többszörösébe kerül(het)nek a most gyártott példányoknak, pedig esetleg, sőt legtöbbször sajnos hallatszik, hogy nem ma kerültek először a lejátszóra. Èn a magam részéről mégis ezeket részesítem előnyben, de meg tudom érteni, ha valaki jobban szereti,ha egyáltalán nem pattog a lemez.

  • narozsnikz szerint:

   Az Albamusic.hu-t nem ismertem, köszi szépen a linkért. Bár mondjuk beírtam hirtelen egy pár előadót és nem nagyon adott rá vinyl találatokat, de azért még néha ránézek. Azt viszont látom, hogy metal lemezekből egészen jó gyűjteményük van.
   Használt lemeznél pont ezért említettem, hogy kivételt képeznek a JOGOSAN magasra árazott termékek mert más kiadás, jobban szól, stb stb. Én kifejezetten olyanról beszélek amikor mondjuk a lemeznek még utánnyomása sincs. Ma pl ezen húztam fel magam: Red Hot Chilli Peppers – Californication dupla LP-t (tudtommal csak USA nyomás létezik belőle) 8e forintért akartak adni. Nos, ez a lemez a melodycenternél 4200 Ft. Én ilyenekre próbáltam felhívni a figyelmet.

 2. Tóth László szerint:

  Az albamusicnál figyelmesen kell böngészni, mert ömlesztve vannak a CD-k, lemezek, pólók stb. De én elég sokmindenböl találtam LP változatot is, szinte minden mostanában megjelent albumból dobott be találatot. De mivel még nem rendeltem, így a szállítási dolgokról nemntudok véleményt formálni…

 3. Polgárdi Tamás szerint:

  http://www.discogs.com/Red-Hot-Chili-Peppers-Im-With-You/release/3181077

  Country: Europe

  Tehát EU-s kiadás amit vettél.

  Az amerikai ez:

  http://www.discogs.com/Red-Hot-Chili-Peppers-Im-With-You/release/3164216

  Különbség nincs köztük, illetve annyi, hogy amerikai drágább (a szállítás magasabb költsége mindig rárakódik egy amerikai lemez árára, ellentétben egy EU-s országból érkező küldeménnyel)

  Nálunk még kapható, de az amerikai kiadást már törölték.

  http://www.facethemusic.hu/red-hot-chili-peppers/vinyl-lp/im-with-you.html

  • Gáti Károly szerint:

   Kedves Tamás! Azért nem kellene ennyire lefitymálni az eu kiadásokat Tudom, hogy csak az a jó szerinted, amit a FTM árul, de azért Amerikán kívül is van élet:/arról nem beszélve, hogy rengeteg európai gyártású lemez van amerikai piacon/ A Californication LP tényleg megjelent újra, de annyival nem jobb / ha egyáltalán/ mint a 99-es, amit állítólag fillérekért lehet kapni:))) Annyit még megjegyeznék, hogy mi csak vadonatúj és számlás termékeket árulunk! Mielőtt még ezzel is meg lennénk vádolva:)

   • narozsnikz szerint:

    Ezt is beraktam a tisztesség miatt, de azért kérem, hogy ezt ne itt beszéljétek meg!
    Biztosítsatok nekem USA és EU tesztpéldányt is és majd én meghallgatom melyik hogy szól 😀 😀

    Egyébként a cél közös: A vinyl lemezek ismertségét / elismertségét növelni az országban. Ebben én partner vagyok minden formában!

    Üdv

   • Polgárdi Tamás szerint:

    Kedves Károly,

    Ki fitymált le és mit konkrétan? Felőlem aztán olyan mindegy, hol nyomták a lemezt, ami audiophile analog master, az nem szólhat rosszul. Konkrétan nem érdekel, USA vagy EU-s nyomás-e az adott lemez.

    “Tudom, hogy csak az a jó szerinted, amit a FTM árul”

    Ezt nem tudom, te honnan tudod, de nyilván nem tudsz semmit 🙂

 4. Glavák Csaba szerint:

  Köszönöm a tippet, a Melody Centerben azonnal találtam egy-két finomságot. Rendeltem is, és már másnap kezembe vehettem Mark Knopfler Get Lucky dupla lp-jét díszdobozban, nagyon igényes kiadásban, sok extrával (cd-k, dvd-k, kotta, dobókockák, zsetonok), potom pénzért!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.